Steeds meer zorgverzekeraars hanteren medische selectie

Meer zorgverzekeraars maken gebruik van een medische selectie bij nieuwe klanten. In 2011 moest slechts bij 20 procent van de zorgverzekeraars worden ingevuld. In 2012 hanteert maar liefst 30 procent van de zorgverzekeraars een medische selectie bij aanvullende pakketten. De medische selectie wordt voornamelijk gehanteerd bij tandpakketten en zeer uitgebreide pakketten.  Dat is gebleken uit onderzoek van verzekeringssite.nl.

Met name onder de tandverzekeringen wordt er gebruik gemaakt van een medische selectie. Onder deze medische selectie wordt vaak een verklaring van je tandarts verstaan. In deze verklaring staat vaak of je een gezond gebit hebt en of je tandarts verwacht dat er op korte termijn kosten gaan komen.

Mensen met veel medische zorg kunnen nu nog steeds overstappen aangezien 70 procent van de zorgverzekeraars tot op heden geen gebruik maakt van medische selectieprocedures. Daarnaast hebben zorgverzekeraars de wettelijke plicht om iedereen te accepteren voor een basisverzekering. Doordat vele zorgverzekeraars nog geen medische selectie hanteren kunnen ook chronisch zieken nog steeds besparen. Zo zijn er diverse pakketten waar fysiotherapie behandelingen volledig vergoed worden.

Het is echter wel aan te raden om snel over te stappen, bent u iemand die vaak ziek is of veel gebruik maakt van zijn zorgverzekering bedenk dan nu of u wel of niet wilt overstappen. Als u besluit over te stappen is het aan te raden dat dit jaar nog te doen. In de toekomst wordt verwacht dat mensen die vaak ziek zijn moeilijker aanvullende verzekeringen af kunnen sluiten.

Laat wat van je horen

*