Kaartjes versturen, dat doen we al zolang men weet

Tradities, tradities en nog meer tradities!

Tradities, daar hebben we er veel van! Denk maar eens aan de beschuiten met roze of blauwe muisjes wanneer er een kindje geboren wordt. Aan het vieren van Koninginnedag, helemaal in het oranje gekleed. Denk eens aan het haringhappen op 1 januari, aan het eten van Oliebollen met oud&nieuw en natuurlijk het vieren van Sinterklaas van het zingen van Sinterklaas liedjes tot aan het eten van pepernoten toe.

Ieder land heeft zijn eigen tradities en zo zul je vaak al eens verbaasd zijn wanneer je tijdens een feestdag of op een gewone dag in het buitenland verbleef. Denk bijvoorbeeld eens aan de siësta bij zuidelijke landen.

Een andere eeuwenoude traditie is het versturen van kaarten. Een kaartje wanneer iemand ziek is, een kaartje om iemand succes te wensen, een kaartje om iemand te feliciteren, fijne feestdagen te wensen of om gewoon even iets te laten horen.

De meeste kaarten worden gedurende het jaar verstuurd tijdens en met de kerstdagen. En dát is nog eens een traditie, veel ouder dan men vaak denkt. In de Middeleeuwen werden voor geliefden immers al houtsnijwerken gemaakt waarop een religieuze kerstafbeelding schitterde. In de 19e eeuw komen de eerste echte kerstkaarten op de markt. Sir Henry Cole, een Engelse zakenman, heeft er genoeg van om handgeschreven brieven te versturen naar al zijn familieleden, vrienden, collega’s en zakenrelaties. Hij schakelt een tekenaar in, genaamd John Callcott Horsley, om voor hem in 1843 een kerstkaart te ontwerpen. Horsley ontwikkelt voor Cole een drieluik met afbeeldingen van mensen zowel in armoede, van een familie die samen kerst viert en hij schrijft de tekst: ‘A merry Christmas and a happy new year to you’. Cole laat duizend van deze kaarten op dik karton drukken die daarna met de hand worden ingekleurd.

Zo is de traditie van kaartjes versturen ontstaan, lang, lang geleden. Net als Horsley dit jaren geleden deed worden er ook vandaag de dag nog vele eigen kerstkaarten gemaakt. Ben je geïnspireerd en zou je ook zelf wel eens kerstkaarten willen maken? Zoek dan eens op internet naar inspiratie of neem er oude kerstkaarten bij, daar kun je inspiratie van opdoen, maar je kunt ze tevens gebruiken als basis voor nieuwe kaarten!

Laat wat van je horen

*