Besparen op energie?

familie-energie-besparen2De energiemarkt is opengebroken om de concurrentie te vergroten. Althans zo werd en wordt het ons verteld. De vraag die wij als consument steeds weer moeten beantwoorden is of de een goedkoper is dan de ander. Het is moeilijk om de prijzen voor energie die de diverse leveranciers aanbieden te vergelijken. Alhoewel het de inzet van de overheid is om de keuze tussen leveranciers mogelijk te maken, is de realiteit waarin we leven een wirwar aan prijzen en voorwaarden, waaruit we weliswaar mogen kiezen, maar waarbinnen we de weg snel kwijtraken.

Wat wil ik?

De eerste en belangrijkste vraag is wat ik wil? Groene – en dus duurzame stroom of gewoon grijze stroom? Beslist geen atoomstroom of maakt het niet uit? Een bedrijf dat aantoonbaar inzet op duurzame energie ontwikkeling of als het maar goedkoop is? De volgende stap is prijzen vergelijken. Doordat bepaald is wat de wensen zijn valt mogelijk een deel van de aanbieders nu af. Wat over blijft voldoet dus minimaal aan de eisen.

Verbruik per jaar

Wat verbruiken we per jaar? Kunnen we daarop nog besparen, bijvoorbeeld door LED-verlichting of omdat we binnenkort nieuwe apparatuur aanschaffen? Hebben we een enkele of dubbele meter. Maken we dus, dubbele meter, gebruik van stroom tegen nachttarief? Dat maakt de rekening al lager, zeker wanneer men in de weekenden wast en droogt tegen het lagere tarief.

Na al dit te hebben vastgelegd kunnen we een vergelijking maken. Wat kost welke stroom soort bij de verschillende aanbieders? Welke kosten komen daar boven op? Wat biedt men als ik het drie of vijf jaar vastleg? Hoeveel extra instap korting krijg ik en wat zijn de voorwaarden? Daardoor kan de energieprijs van Eneco toch lager uitvallen dan die van een prijsvechter. Wisselen van energieleverancier is even tijd en aandacht besteden aan een aantal zaken. Daar staat tegenover dat een goede keuze heel wat geld kan besparen en dus lonend is.

Laat wat van je horen

*